Debatindlæg sendt til dagspressen 24. september 2023 – af Mogens Pilgaard Sørensen, energimægler og ejer af mps-solutions samt Go2Green Energy

Mogens Pilgaard Sørensen

Energimægler og virksomhedsrådgiver

Energipriser. Der lægges ikke op til forbrugsfest, men det var stærkt at se så mange partier stå bag en samlet aftale i denne uge om at få banket elafgiften helt i bund, stoppe prisstigninger på eltariffer og andre tiltag mod energipriskrisen. Alle er ikke reddet, og den kommende tid bliver svær, men det er alligevel positivt, at vi har et Folketing, der kan samles fremfor som i andre lande at gå længere væk fra hinanden.

Det må dog bero på manglende indsigt i energimarkederne, når der straks advares mod en forbrugsfest, fordi der bliver skubbet penge ud til befolkningen. For desværre kan sådanne udtalelser måske få nogle til at tro, at vinteren er reddet på baggrund af tiltagene – jeg hørte fx på P4 en interviewet borger sige, at nu var julegaverne reddet. Men det tyder på, at nogle ikke helt har forstået alvoren omkring energipriserne den forestående vinter.

For det er langt fra tilfældet, at der bliver råd til en forbrugsfest, og i mine øjne bør julegaverne nok gennemtænkes i år. For de allerede forhøjede el- og naturgaspriser vi ser nu, vil højest sandsynligt blive højere i første kvartal 2023. Når jeg kigger på markedet i dag, spår jeg priserne til at blive omkring en krone/kWh højere i første kvartal næste år, i forhold til dem vi får at se i fjerde kvartal 2022. Og får vi isvinter, kan det stikke helt af.

Aktiviteten daler – og forbrugsfesten ebber ud

Forbrugsfesten er væk i mine øjne, og rentemarkederne har stoppet megen aktivitet i samfundet allerede. Der er brug for mådehold og at skrue så langt ned for energiforbruget som muligt. Dog uden at sænke temperaturerne så meget, at man risikerer skimmelsvamp. Samtidig bør man gennemgå al elforbrug, hvilket mange nok allerede er i fuldt sving med.

For virksomheder vil en gennemgang af energiaftalerne være en fordel, så budgetterne kan blive opdateret med opdaterede priser, og forhåbentligt holde gang i vores virksomheder, der så igen kan redde så mange arbejdspladser som muligt. Men det kræver netop vi står sammen, som Folketinget har vist os. Det kræver man som medarbejder, måske i en periode vil arbejde tirsdag-lørdag eller søndag-torsdag. Det kræver mindre belysning i dagligvarebutikker og at befolkningen også husker at handle i de små dagligvarebutikker på landet og mange andre tiltag.

Danmark; vi kan godt – det har vi bevist før!

Kilder:

https://www.eex.com/en/   https://www.nasdaq.com/solutions/european-commodity-exchange