MARKEDSRAPPORT. Måske vi har set en foreløbig ”bund” i elpriserne, de sidste uger. Regeringens udspil i går til at tisse lidt i bukserne, undslår ikke konkurser og løser desværre ikke de strukturelle problemer i energimarkederne. Fra min stol, ser det meget ud som om producenterne har haft en kæmpe finger med i det udspil.

For det løser bestemt ikke hovedpinen hos mange virksomheder, og i værste fald kan det faktisk sparke endnu mere til priserne, da der jo så er mindre incitament til at finde selv de små energibesparelser lige nu, da man kan satse på bedre tider næste år. Det kan føre til konkurser i den nære fremtid. De længere år er efter min mening alt for lavt prissat – men det er næsten umuligt at finde sælgere derude.

Elpriser 15. september 2022
Elpriser 15. september 2022. Kilde: Nasdaq

Elpriserne får konkurserne til at rykke tættere på

Q1-23 på strøm er dog allerede for lavt sat i markedet – hvilket skyldes at energiselskaberne køber ind til hr og fru Danmark et kvartal inden leveringskvartalet. Derfor er Q4-22 lige nu prissat helt oppe ved Tyskland, mens det ikke er tilfældet for Q1-23. Men når vi skriver 1. oktober, vil priserne hurtigt komme op i starten af 2023, da de så begynder indkøb af det kvartal. Sådan har det fungeret siden Forsyningspligt-prisen fandtes. De fleste selskaber har stadig ”pulje-el” eller kvartalsel som det også kaldes.

Korrektionen har dog været vild, og også lidt stejlere, end jeg havde spået. Men ture ned i markeder er oftest langt hurtigere end ture op. Jeg tror en stor del af korrektionen skyldes sælgerne måske indså, at der kan være indgreb på vej fra EU omkring maks-priser fra fx vindmøllestrøm, men udførelsen af disse tiltag er altså ikke gennemført endnu. Og lur mig om ikke producenternes pengepung vil veje rigtig tungt, da der er enorme summer på spil – mens forbrugerne ikke som sådan har et klart talerør som fx Green Power Denmark er det for energiindustrien.

Naturgas

NATURGASPRISER – Naturgaslagrene er ved at være godt fyldte af tidspunktet på året – men der er det bare vigtigt at huske, at selvom lagrene er næsten fyldte, vil blot et par ugers kulde kunne flytte det billede markant. Og jeg ser ikke ligefrem en tilbagevenden af NS1 i den umiddelbare horisont. Jeg tror det bliver en brat opvågning i hele markedet, når/hvis kulden sætter ind. Så løber Europa simpelthen hurtigt tør – det er i hvert fald min frygt.
Omvendt er mange virksomheder allerede i fuld sving med at finde alternativer, men uret stryger afsted.

Naturgaspriser 15. september 2022
Naturgaspriser 15. september 2022. Kilde: eex

Desværre ses konkurser, nedlukning af gartnerier og andre erhverv over vinteren og store industrier som aluminum og stålproduktion slukke for produktionen i Europa i øjeblikket. Det kommer immervæk til at lette lidt, men slet ikke nok efter min mening. Og det virkelig triste er jo, at det blot erstattes med produktion i lande med adgang til billigere energi – og lur mig om ikke Rusland stadig eksporterer naturgas, stål, olie osv. til især Asien, som står på spring til at udfylde hullet hos de europæiske producenter.

Regningerne kommer og det samme gør konkureserne
Mens nogle skovler milliarder ind, kæmper andre med regningerne

Læs om regerings “loft”, der egentlig er et lån – eller at tisse i bukserne – her.