Få overblikket her

Sådan beregnes naturgasprisen; Der er pres på at gå fuldstændig væk fra naturgas, efter Rusland invaderede Ukraine. Men at smide gode veldrevne naturgasfyr ud, mener jeg ikke løser noget. Bortset fra kortsigtede løsninger. Det er nødvendigt vi tænker hele den bæredygtige tankegang ind også, og fx først bytter fyret ud, når det har udtjent sin pligt, eller naturgassen er for dyr.

Mange energiselskaber har lukket for salg af naturgas til andet end spotpriser – og det er en stor fare for markederne, da kunden så ikke har en reel mulighed for at sikre sine priser og dermed sikre vished, om investering i en varmepumpe eller at køre videre med gas er godt eller skidt for pengepungen. Og jeg tror på vi alle kommer længere, såfremt skiftet væk fra naturgas sker smart – og ikke fordi nogle selskaber har fejlet i investeringer eller ikke er opgaven voksen.

Sådan beregnes naturgasprisen

Dækningsbidrag til gas-handelsselskabet
+ Administrationsomkostninger til gas-handelsselskabet
+ Kreditomkostninger til gas-handelsselskabet
(specifik for de enkelte gas-handelsselskaber)
+ Balanceomkostninger til gas-handelsselskabet
(specifik for de enkelte gas-handelsselskaber)
+ Jeres forbrugs-profilomkostning
(specifik for jeres forbrug – el standardprofil ift. graddage)
+ Lageromkostninger
+ Naturgaspris
+ Distributionsafgift
+ CO2-afgift
+ Naturgasafgift
+ NoX-afgift
+ 25% moms
(til staten)
GASPRIS SOM FORBRUGENDE VIRKSOMHED

Ingen hokus pokus ved naturgasprisen – det er muligt at påvirke forskellige delelementer fra den samlede naturgaspris – ved forhandling, timing i markedet og viden om mulighederne for netop at påvirke de enkelte elementer, og hvad der kan gøres for at nudge gas-selskaberne i den rigtige retning.

mps-solutions sikrer kompetent rådgivning, så I sparer tid og ressourcer og kan fokusere på det, I er gode til.

Ejer af mps-solutions
Jeg ved, hvordan gaspriserne beregnes
  • mps-solutions står for analyse af nuværende aftaler og forbrug
  • mps-solutions giver konkrete råd og anbefalinger om løsninger
  • herudover udarbejder jeg strategier for selve indkøbet

Flaskegas eller F-gas – også afhængig af prisen på naturgas

Flaskegas eller F-gas som det også kaldes fra tid til anden består af propangas og oftest en smule butangas og propylen. Derfor kan det have mange navne, når I henter flasker, eller får leveret. Internationalt handles det under betegnelsen LPG, der står for Liquified Petroleum Gas.

Udvinding fra olie

LPG udvindes af råolie eller gasfelter, når det trækkes op fra undergrunden.

Egenskaber

Flaskegas brænder klart og kræver et minimum af vedligehold, når først der er investeret i anlæg / maskiner, der benytter det til brændsel. Dette er især nogle af grundene til, at flaskegas ofte bliver brugt i køkkener i form af gasblus på komfuret.

Olie udleder omkring 12% mere CO2 end LPG, der også udleder mere SO2 og partilkler.

Gas lugter som sådan ikke selv, men er tilsat et kraftigt lugtestof, der gør vi kan opdage utætheder – men gas er ikke egentlig livsfarlig, omend man kan blive noget dvask af at indånde det.

kilde: kosangas

Sådan beregnes gasprisen

Spar på gasregningen – også når naturgasprisen jerner op

Find besparelser på energien
Find besparelser på gas
BESPARELSESOPGAVEKOMMENTARER
Er terrassevarmeren helt nødvendig?Måske kan man investere i tæpper i stedet
Skab gode vaner hos køkkenpersonaletSom hjemme i husholdningen, er der en del at spare på rigtig udnyttelse af eftervarme, korrekt brug af låg osv. De fleste professionelle i køkkenerne rundt omkring er dog uddannet og har sikkert styr på det
Det er hyggeligt med grill til frokost, når virksomhedens ansatte skal forkæles lidt – men overvej at skær ned på madvarer, der skal tilberedes over grill, så tiden brugt med tændt grill nedsættesMange bække små
Gennemgå virksomhedens elektronik – måske er der gamle udslidte maskiner, hårde hvidevarer eller andet, der kunne trænge til at blive udskiftetNok giver det besparelser på forbruget – men nogle gange, kan det også være en dyr fornøjelse at skifte ud. Sørg for at regne det helt igennem.
Gå bygningerne igennem for at tjekke for utæthederGas bruges ofte til varme, hvorfor utætheder kan gøre I fyrer for fuglene
Kan der komme andre boller på suppen?Restauranter og kokke er kreative – måske kan de komme flere utemparerede retter på menuen i år
Drop ukrudtsafbrændingMåske pedellen eller jeres handymand kan undgå at afbrænde ukrudt?
Overvej at installere energisparende udstyr på kedlenKan nedsætte forbruget

Læs også om “Beregning af elprisen”

Pris for 1 kWh (fordeling)